LFZ_logo
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U toku je prvi konkurs Lokalne fondacije Zenica

Nakon niza uspješno provedenih fandrejzing aktivnosti, pomoću kojih je ostvarila svoj prvi cilj i prikupila iznos od 3.000 eura, inicijativna grupa koju povezuje cilj formiranja buduće Lokalne fondacije Zenica otvorila je i prvi javni poziv za podršku projektima u svojoj lokalnoj zajednici. Prikupljeni iznos od 3.000 eura Trag fondacija je duplirala, stoga ukupni fond za podršku prvim lokalnim inicijativama i projektima u Zenici iznosi 6.000 eura.

Iz Lokalne fondacije Zenica svim zainteresovanim poručuju „Prepoznajte šta je potrebno da se promijeni, okupite ljude koji dijele vaše vrijednosti i predložite nam rješenja.”

Konkurs je otvoren do srijede 21. septembra 2022. do kraja dana, a članice ove inicijativne grupe pojašnjavaju da iznosima od 250 do 1.000 eura po projektu žele podržati ideje i inicijative svojih komšija, aktivnih Zeničana i Zeničanki, koji su spremni da pokrenu pozitivne promjene u svojoj ulici, mahali, naselju, mjesnoj zajednici, selu i gradu. Na poziv mogu se prijaviti udruženja građana i neformalne grupe iz ovog grada i okoline, a cilj Lokalne fondacije Zenica jeste povezivanje ljudi koji imaju ideje sa društveno odgovornim kompanijama i pojednicima koji imaju sredstva, vrijeme i znanje da te ideje zajedno sprovedu u djelo.

Lokalnu fondaciju Zenica pokreće vjerovanje da udruženi građani i građanke najbolje prepoznaju potrebe svojih lokalnih zajednica, stoga ovim konkursom žele otvoriti prostor za raznovrsne projekte koji doprinose njihovom napretku. Sredstvima iz fonda biće podržane inicijative koje doprinose razvoju Zenice kao što su: inicijative iz oblasti očuvanja zdrave životne okoline, ulaganja u obrazovanje, podrška kulturi i umjetnosti, unapređenja javnih prostora i razvoja sporta, ali i drugih oblasti značajnih za Zenicu.

U narednom periodu, u planu su različite aktivnosti za prikupljanje sredstava kako bi Lokalna fondacija Zenica ostvarila cilj i obezbedila iznos od 15.000 eura koji se, dupliran od strane Trag fondacije, vraća u lokalnu zajednicu kroz podršku inicijativama i projektima građana i građanki Zenice.

Za više informacija i prijavni formular pogledate cijeli konkurs ovdje.

Ukoliko želite, Lokalnu fondaciju Zenica možete podržati svojom donacijom.

Lokalne fondacije podržale 46 projekata u Zenici, Bijeljini i Sarajevu

Od svog osnivanja, lokalne fondacije su imale priliku da organizuju dva javna konkursa u okviru svojih zajednica. Sredstva su nakon šest javnih konkursa, na koje je stiglo 245 prijedloga projekata, usmjerena na podršku za provođenje 46 malih lokalnih projekata i inicijativa, koje su podržane u ukupnom iznosu od 55,395.51 eura. 

Bijeljina je dobila lokalnu fondaciju – priliku da sugrađani zajedno unaprijede grad

Godinu i po nakon završetka prvog konkursa za podršku lokalnim inicijativama i projektima na programu “Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!” u Bosni i Hercegovini, u februaru 2024. godine, osnovana je prva lokalna fondacija na programu u BiH – Lokalna fondacija Bijeljina. Trag fondacija je krajem 2020. godine pokrenula program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita” u BiH. Tadašnji, pandemijski uslovi, nisu spriječili neformalne grupe građana i građanki, da se okupe i prijave na konkurs. Nakon te prijave,