Studijska_poseta
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Studijska posjeta inicijativnih grupa iz BiH lokalnim fondacijama u Srbiji

Nakon prikupljenih prvih donacija i objave prvih konkursa u okviru programa “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!” u Bosni i Hercegovini, Trag fondacija i Ured Trag fondacije u Bosni i Hercegovini su početkom oktobra organizovali studijsku posjetu Srbiji. Ovom prilikom inicijativne grupe iz Bijeljine, Sarajeva, Zenice, Fondacija tuzlanske zajednice, te Tragov tim, koji im u okviru programa pruža podršku, obišli su zvanično registrovane lokalne fondacije u Nišu, Pančevu i Staroj Pazovi.

Prva stanica bio je Niš, gde smo sa timom Lokalne fondacije iz ovog gradarazmijenili iskustva rada na formiranju, funkcionisanju, programskom usmjerenju i prvim konkursima koje su sproveli u okviru svoje lokalne zajednice. Osim toga, posetili smo i projekte koje je ova lokalna fondacija podržala: Mezanin Galeriju u Balkanskoj ulici, mural Čeliku i mural Oslikaj hrabrost. Inicijativne grupe iz BiH ne kriju da je studijska posjeta imala veliki značaj u rješavanju njihovih dilema. „Studijska posjeta lokalnim fondacijama u Srbiji je došla u savršenom trenutku za nas, i dala nam odgovore na mnoga pitanja sa kojim se trenutno susrećemo, te primjere dobre prakse lokalnih fondacija koje su prošle ovaj dio procesa.”, pojasnili su Maja, Samra i Vedad iz Inicijativne grupe Sarajevo Kapetan.

Sa Lokalnom fondacijom Pančevo smo razgovarali o tome kako su izgledali njihovi počeci, sa kojim izazovima su se suočavali i u čemu su nalazili motivaciju. Inicijative sa kojima smo se bliže upoznali jesu Inicijativa “Odbranimo Teslu” Pančevo, koja je uredila park i iscrtala mural iza zgrade u pančevačkom naselju Tesla, kao i Inicijativa “Šanetova devetka”, koja je udružila komšije da obnove, očiste i učine sigurnijim igralište na Strelištu. Primjeri podržanih projekata su dali dodatnu motivaciju i jasniju viziju budućnosti inicijativnim grupama iz BiH, što potvrđuju Amra, Azra, Emina i Lejla iz Inicijativne grupe Zenica: “Realizovane aktivnosti, podržani projekti, segmenti u radu i situacije sa kojima su se susretale fondacije su nam omogućile jasniji uvid u naše sljedeće aktivnosti.”

Razmjenu o zadacima i aktivnostima lokalnih fondacija, zaokružili smo razgovorom sa Lokalnom fondacijom Stara Pazova, i to na teme organizacije fandrejzing događaja, podrške i prepoznavanja od strane lokalne zajednice, saradnje sa kompanijama, ali i izazova sprovođenja prvog konkursa i podrške prvim projektima. Od inicijativa koje su oni podržali, upoznali smo se sa Zelenom plantažom Iva u selu Surduk, koja se rodila iz prijateljstva i povezanosti 3 porodice. “Bilo je divno biti u društvu ljudi koji dijele entuzijazam i inicijative za opšte dobro svojih lokalnih zajednica. Fondacije u bile izuzetni domaćini i nesebično su sa nama podijelili svoja iskustva i znanja koja će nam značiti u daljem razvoju.”, zaključili su nakon posjete Anja, Bojan, Nikola i Maja iz Inicijativne grupe Bijeljina.

Značaj studijske posjete za inicijativne grupe i fondacije koje su već ustanovljene i pružaju podršku projektima i inicijativama, pokazuju i utisci Tarika iz Fondacije tuzlanske zajednice: “Studijska posjeta Srbiji je za mene bilo intenzivno iskustvo gdje sam vidio različite lokalne fondacije koje njegujući lokal patriotizam razvijaju svoje zajednice… Baš kada mislimo da nemamo šta za pokazati mi dobijemo inspiraciju i želju da napravimo nešto slično i u Bosni i Hercegovini.”

Inicijativnim grupama iz Bosne i Hercegovine sada predstoje raspisivanje prvih konkursa, selekcija incijativa koje će podržati, kao i pružanje podrške u realizaciji aktivnosti. Na taj način, lokalna filantropija u Sarajevu, Bijeljini, Zenici i Tuzli ima priliku da ove lokalne zajednice izgradi, povezivanjem svih onih koji imaju ideju i žele da upravo tu ostave svoj trag i ulože u budućnost. Lokalne fondacije u Srbiji ostaju za njih važan resurs podrške i znanja, jer su one već iskusile proces sprovođenja prvih konkursa, registracije i pružanja podrške novim inicijativama.

Program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!” Trag fondacije je pokrenut krajem 2019. godine u Srbiji, uz podršku fondacije Čarls Stjuart Mot, a krajem 2020. godine sa podrškom Porticus fondacije i u Bosni i Hercegovini. Program je usmjeren na podršku osnivanju i radu lokalnih fondacija u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Pokret lokalnih fondacija iz BiH oslikan u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“

Priče o uspjehu tri lokalne fondacije koje su svoj put pronašle kroz program „Fondacija našeg kraja“ u BiH opisane su u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“. Publikacija prati lokalne fondacije od prvog koraka – konkursa kojim je Trag fondacija krajem 2020. godine, pozvala ljude da se udruže u neformalne grupe od najmanje tri osobe koje žive u istoj zajednici, a imaju želju da zajednički rade na uspostavljanju lokalne fondacije. Na

Lokalne fondacije podržale 46 projekata u Zenici, Bijeljini i Sarajevu

Od svog osnivanja, lokalne fondacije su imale priliku da organizuju dva javna konkursa u okviru svojih zajednica. Sredstva su nakon šest javnih konkursa, na koje je stiglo 245 prijedloga projekata, usmjerena na podršku za provođenje 46 malih lokalnih projekata i inicijativa, koje su podržane u ukupnom iznosu od 55,395.51 eura. 

Bijeljina je dobila lokalnu fondaciju – priliku da sugrađani zajedno unaprijede grad

Godinu i po nakon završetka prvog konkursa za podršku lokalnim inicijativama i projektima na programu “Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!” u Bosni i Hercegovini, u februaru 2024. godine, osnovana je prva lokalna fondacija na programu u BiH – Lokalna fondacija Bijeljina. Trag fondacija je krajem 2020. godine pokrenula program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita” u BiH. Tadašnji, pandemijski uslovi, nisu spriječili neformalne grupe građana i građanki, da se okupe i prijave na konkurs. Nakon te prijave,