LF_Bijeljina
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sedam inicijativa dobilo podršku Lokalne fondacije Bijeljina

Inicijativna grupa okupljena oko ideje pokretanja Lokalne fondacije Bijeljina je tokom ljeta sprovela svoj prvi konkurs za podršku malim inicijativama i projektima udruženja građana i neformalnih grupa na teritoriji Grada Bijeljina. Ovim konkursom je Lokalna fondacija Bijeljina započela aktivnosti podrške inicijativama koje unapređuju ovu lokalnu zajednicu.

Cjelokupan fond za podržane projekte obezbijeđen je organizacijom različitih aktivnosti prikupljanja novčanih sredstava od pojedinaca i kompanija. Ono što ovaj fond čini posebnim jeste to što je svaka donacija duplirana od strane Trag fondacije. Nezavisni selekcioni odbor je donio odluku da podrži sedam projekata koji će biti provedeni tokom jeseni i zime 2022-2023. godine, na teritoriji Grada Bijeljina. Jedan podržani projekat implementira udruženje, dok 6 projekata provode neformalne grupe: 

  • Slikarska radionica „Sfumato“ će implementacijom projekta Bijeljini pokloniti murale na 5 različitih lokacija, koje će oslikati umjetnici i umjetnice iz BiH i susjednih država tokom 5 dana trajanja festivala, a jedan mural će oslikati djeca iz slikarske radionice uz pomoć i podršku svog mural majstora.
  • Neformalna grupa Batković Polje je uočila da nedostatak sportskih terena u ovom naselju gasi želju i volju djece za bavljenjem sportom te čini da su djeca razočarana sredinom iz koje potiču. Projektom koji uključuje osposobljavanje košarkaškog i fudbalskog terena žele postići da djeca vide i osjete da se brine o njima, te da im se pruži prostor za druženje, sport i rekreaciju. 
  • Svojim projektom, neformalna grupa stanara Bordaš Sokak će oplemeniti prostor ispred svoje zgrade, sa ciljem da ljeti na klupi u hladu drveća svi pronađu zelenu oazu za odmor i druženje, a kako bi u konačnici stanari, a naročito oni stariji, mogli uživati i provoditi kvalitetno vrijeme napolju.
  • Postavljanjem linoleuma, gletovanjem, krečenjem i zamjenom vrata u učionicama i zbornici, neformalna grupa Učiteljice Glogovac želi da obeybedi bolje uslove za školovanje djece u područnoj školi „Meša Selimović“ u selu Glogovac. Ovaj projekat će doprinijeti tome da roditelji ne šalju svoju djecu u gradske škole zbog nezadovoljstva ovom područnom školom i u konačnici očuvanju sela, jer ukidanjem odjeljenja i zatvaranjem škola, selo polako odumire.
  • Grupa prijatelja svojim projektom High 5, koji podrazumijeva različite aktivnosti u prirodi želi da potakne mlade da čuvaju i održavaju prirodu, da zajedno sa njom njeguju svoje zdravlje, ali i da se povežu, izgrade međusobno povjerenje i prijateljstva, čime bi se postiglo brisanje razlika koje postoje među njima. Ovaj projekat u konačnici teži motiviranju građana/ki Bijeljine da upoznaju njene prirodne ljepote, lokacije za boravak u prirodi, ali i da se uključe u aktivnosti kojima se bavi ova neformalna grupa. 
  • Izazov učenika/ca područne osnovne škole „Knez Ivo od Semberije” u naselju Hase u Bijeljini je nepostojanje školske biblioteke. Neformalna grupa Knjigohranilište će u okviru implementacije projekta nabaviti knjige obavezne lektire predviđene obrazovnim planom i programom, ali i druge knjige koje su interesante i posjeduju visoke književne kvalitete, kako za mlade tako i za ostale, odrasle stanovnike/ce ovog naselja. 
  • Bijeljina leži na dvije velike rijeke (Drina i Sava), koje sa jedne strane predstavljaju prirodna bogatstva, a sa druge i opasnost za one koji njihovu snagu pogrešno procijene. Neformalna grupa Školica ronjenja će organizirati besplatnu obuku ronjenja u okviru koje će polaznici/e proći osnovnu obuku, teorijsku  i praktičnu, te napraviti prvi zaron, a skrenuće im se pažnja na svjesno i nesvjesno zagađivanje životne sredine, načine na koje se može djelovati, a naročita pažnja će biti posvećena kritičnim situacijama koje u svakodnevnom životu mogu da se dogode na vodi i pod vodom, te uputama kako bi na iste trebalo odgovoriti u budućnosti.

Inicijativna grupa okupljena oko ideje formiranja lokalne fondacije u Bijeljini će i u narednom periodu promovisati lokalnu filantropiju i prikupljati donacije za dalju podršku inicijativama na teritoriji Bijeljine. Informacije o tome kako možete donirati novac Lokalnoj fondaciji Bijeljina pronađite na njihovoj web stranici.

Pokret lokalnih fondacija iz BiH oslikan u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“

Priče o uspjehu tri lokalne fondacije koje su svoj put pronašle kroz program „Fondacija našeg kraja“ u BiH opisane su u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“. Publikacija prati lokalne fondacije od prvog koraka – konkursa kojim je Trag fondacija krajem 2020. godine, pozvala ljude da se udruže u neformalne grupe od najmanje tri osobe koje žive u istoj zajednici, a imaju želju da zajednički rade na uspostavljanju lokalne fondacije. Na

Lokalne fondacije podržale 46 projekata u Zenici, Bijeljini i Sarajevu

Od svog osnivanja, lokalne fondacije su imale priliku da organizuju dva javna konkursa u okviru svojih zajednica. Sredstva su nakon šest javnih konkursa, na koje je stiglo 245 prijedloga projekata, usmjerena na podršku za provođenje 46 malih lokalnih projekata i inicijativa, koje su podržane u ukupnom iznosu od 55,395.51 eura. 

Bijeljina je dobila lokalnu fondaciju – priliku da sugrađani zajedno unaprijede grad

Godinu i po nakon završetka prvog konkursa za podršku lokalnim inicijativama i projektima na programu “Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!” u Bosni i Hercegovini, u februaru 2024. godine, osnovana je prva lokalna fondacija na programu u BiH – Lokalna fondacija Bijeljina. Trag fondacija je krajem 2020. godine pokrenula program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita” u BiH. Tadašnji, pandemijski uslovi, nisu spriječili neformalne grupe građana i građanki, da se okupe i prijave na konkurs. Nakon te prijave,