Baner za sajt 1920x1080_2021
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pokret lokalnih fondacija iz BiH oslikan u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“

Priče o uspjehu tri lokalne fondacije koje su svoj put pronašle kroz program „Fondacija našeg kraja“ u BiH opisane su u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“.

Publikacija prati lokalne fondacije od prvog koraka – konkursa kojim je Trag fondacija krajem 2020. godine, pozvala ljude da se udruže u neformalne grupe od najmanje tri osobe koje žive u istoj zajednici, a imaju želju da zajednički rade na uspostavljanju lokalne fondacije. Na konkursu je tim Trag fondacije, od 60 prijavljenih grupa, prepoznao iskru grupa iz Sarajeva, Bijeljine i Zenice, te ih pozvao da se uključe u dalje faze ovog programa koje su podrazumijevale mentorsku podršku i zadatak da u zajednici, na osnovu znanja i vještina, koje su sticale kroz edukacije, prikupe novac za početak rada svoje lokalne fondacije i pružale podršku malim lokalnih projektima i inicijativama.

Put prve generacije lokalnih fondacija iz BiH na ovom programu nije bio jednostavan, ali njihova motivacija je bila jača od svih izazova. Fondacije su prikupljale novac u svojoj zajednici na različite kreativne načine – organizovani su fundraising događaji u obliku aukcija, tematskih druženja, muzičkog koncerta, donatorskih večeri i druženja za cijelu zajednicu. Sakupljeni novac je omogućio da, kroz po dva poziva neformalnim i formalnim grupama u Sarajevu, Zenici i Bijeljini, bude do sada podržano 45 projekata, usmjerenih ka rješavanju prepoznatih lokalnih problema, a za dobrobit cijele zajednice. Posebna motivacija i inspiracija dolazi od podržanih projekata i inicjativa, od kojih su neke našle svoje mjesto u ovoj publikaciji.

Publikacija je prikaz jedinstvenog iskustva, rada i posvećenosti lokalnih fondacija iz Zenice, Bijeljine i Sarajeva. Ove tri lokalne fondacije i podržane inicijative svojim primerom, solidarnošću, prijateljstvom i podrškom pokazuju kako je moguće pokrenuti cijelu zajednicu, napraviti je boljim mjestom za sve i motivirati građane i građanke da udruženo djeluju za nove promjene.

Publikacija „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“ prikazuje socijalni, ekonomski, politički i kulturni kontekst u kojem lokalne fondacije u BiH funkcionišu i razvijaju se. Publikaciju pronađite na ovom linku, a na jesen očekujte širu promociju, praćenu razgovorom i inspiracijom.

Zenica je dobila svoju prvu lokalnu fondaciju

Lokalna fondacija Zenica je uspješno prešla u narednu fazu svog rasta i zvanično je pravno registrovana u maju 2024. godine, u Ministarstvu pravde BiH. Ovim činom Zenica je dobila svoju prvu lokalnu fondaciju.

Pokret lokalnih fondacija iz BiH oslikan u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“

Priče o uspjehu tri lokalne fondacije koje su svoj put pronašle kroz program „Fondacija našeg kraja“ u BiH opisane su u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“. Publikacija prati lokalne fondacije od prvog koraka – konkursa kojim je Trag fondacija krajem 2020. godine, pozvala ljude da se udruže u neformalne grupe od najmanje tri osobe koje žive u istoj zajednici, a imaju želju da zajednički rade na uspostavljanju lokalne fondacije. Na

Lokalne fondacije podržale 46 projekata u Zenici, Bijeljini i Sarajevu

Od svog osnivanja, lokalne fondacije su imale priliku da organizuju dva javna konkursa u okviru svojih zajednica. Sredstva su nakon šest javnih konkursa, na koje je stiglo 245 prijedloga projekata, usmjerena na podršku za provođenje 46 malih lokalnih projekata i inicijativa, koje su podržane u ukupnom iznosu od 55,395.51 eura.