LFS_Kapetan_logotip
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lokalna fondacija Sarajevo Kapetan objavila svoj prvi konkurs

Nakon uspješno provedenih aktivnosti, pomoću kojih je ostvarila svoj prvi cilj i prikupila iznos od 6.000 konvertibilnih maraka, inicijativna grupa, koju povezuje cilj formiranja buduće Lokalne fondacije Sarajevo Kapetan, otvorila je prvi javni konkurs za podršku projektima u svojoj lokalnoj zajednici. Prikupljeni iznos Trag fondacija je udvostručila, tako da ukupni fond za podršku prvim lokalnim inicijativama i projektima u Sarajevu iznosi 12.000 konvertibilnih maraka.

Konkurs je otvoren do srijede 9. novembra 2022., a iz ove inicijativne grupe pojašnjavaju da iznosima od 500 do 2.000 konvertibilnih maraka po projektu žele podržati ideje i inicijative te pružiti podršku građanima i građankama Sarajeva, svojim komšijama i komšinicama koji/e su spremni/e da pokrenu pozitivne promjene u svojoj ulici, naselju, selu i gradu.

Na poziv mogu se prijaviti udruženja građana i neformalne grupe iz Sarajeva, a ideja Lokalne fondacije Sarajevo Kapetan jeste da povežu ljude različitih interesovanja i profesija, omoguće građanima i građankama Sarajeva prostor za aktivno udruživanje i obezbijede podršku za rješavanje problema u lokalnoj zajednici koje građani/ke ne mogu samostalno da riješe. 

Za nas, zajednicu čine građani i građanke okupljeni oko zajedničkih vrijednosti, potreba, interesa i problema koji, razvijajući osjećaj pripadnosti zajednici, preduzimaju zajedničke akcije. Prepoznajte šta je potrebno da se promijeni, okupite ljude koji dijele vaše vrijednosti i predložite nam rješenja.“, pojasnili su iz Lokalne fondacije Sarajevo Kapetan, gdje vjeruju da udruženi građani i građanke najbolje prepoznaju potrebe svojih zajednica. Stoga ovaj konkurs otvara prostor za raznovrsne projekte koji doprinose razvoju Sarajeva i to u različitim prepoznatim oblastima: obrazovanje, kultura, javni prostori, sport i umjetnost, a otvorena je mogućnost podrške i za projekte iz drugih oblasti značajnih za Sarajevo.

U narednom periodu, za građane/ke Sarajeva su u planu različite aktivnosti prikupljanja sredstava koje su usmjerene u to da ova lokalna fondacija ostvari svoj cilj i prikupi iznos od 30.000 konvertibilnih maraka koji se, udvostručen od strane Trag fondacije, vraća u lokalnu zajednicu kroz podršku inicijativama i projektima građana i građanki Sarajeva.

Za više informacija i prijavni formular pogledate cijeli konkurs.

Ukoliko želite, Lokalnu fondaciju Sarajevo Kapetan možete podržati svojom donacijom.

Devet inicijativa dobilo podršku Lokalne fondacije Zenica

Inicijativna grupa okupljena oko ideje pokretanja Lokalne fondacije Zenica je tokom jeseni 2022. sprovela svoj prvi konkurs za podršku malim inicijativama i projektima udruženja građana i neformalnih grupa i podržala devet projekata koji će biti provedeni tokom zime i proljeća 2022-2023. godine, na teritoriji Grada Zenica.