LF_Bijeljina
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lokalna fondacija Bijeljina raspisala svoj prvi konkurs

Nakon uspješno provedenih fandrejzing aktivnosti, u okviru kojih je uspjela da ostvari svoj prvi cilj i prikupi iznos od 3.000 eura, inicijativna grupa okupljena oko ideje formiranja Lokalne fondacije Bijeljina otvorila je i prvi javni poziv za podršku projektima u svojoj lokalnoj zajednici. Prikupljeni iznos od 3.000 eura Trag fondacija je duplirala, tako da ukupni fond za podršku prvim lokalnim inicijativama u Bijeljini iznosi 6.000 eura.

Konkurs je otvoren do 1. augusta 2022. godine, a iz Lokalne fondacije Bijeljina su pojasnili da se na isti mogu prijaviti udruženja i neformalne grupe sa svojim inicijativama koje doprinose razvoju Bijeljine, njenih naselja i sela te poboljšanju kvaliteta života u ovoj lokalnoj zajednici. Vjerovanje da udruženi pojedinci i pojedinke najbolje prepoznaju potrebe svojih zajednica, i to u najmanjim lokalnim jedinicama, naseljima, kvartovima, ulicama i dvorištima je ono što pokreće Lokalnu fondaciju Bijeljina. Stoga je ideja Lokalne fondacije Bijeljina da, kroz podršku projektima i inicijativama u lokalnoj zajednici od 250 do 1.000 eura po projektu, poveže ljude različitih interesovanja i profesija, omogući prostor za aktivno udruživanje i obezbijedi podršku za rješavanje problema koje pojedinci_ke ne mogu sami_e da riješe.

Lokalna fondacija Bijeljina želi podržati inicijative iz oblasti ulaganja u obrazovanje, podrške kulturi i umjetnosti, unapređenja javnih prostora i razvoja sporta, ali i svih drugih sfera bitnih za sve koji vole Bijeljinu te žele doprinijeti njenom napretku.

Lokalna fondacija Bijeljina ne staje na prvom konkursu i prvom prikupljenom cilju. U narednom periodu pripremaju različite fandrejzing aktivnosti koje će okupiti i oživjeti zajednicu, razgovore i susrete sa pojedincima_kama i privrednim subjektima dok ne dođu do svog konačnog cilja od prikupljenih 15.000 eura koje će se, duplirane od strane Trag fondacije, vraćati zajednici kroz podršku lokalnim projektima i inicijativama.

Svima koji imaju ideju i žele da se prijave na ovaj konkurs Lokalna fondacija Bijeljina poručuje:
Prepoznajte šta je potrebno da se promijeni, okupite ljude koji dijele vaše vrijednosti i predložite nam rješenja.

Više informacija o konkursu i prijavni formular možete pronaći ovdje.

Podržite Lokalnu fondaciju Bijeljina svojm donacijom: https://fondacijabijeljina.com/donation/pay

#JerVolimBijeljinu
#FondacijaNašegKraja
#ZajednicaSePita

Pokret lokalnih fondacija iz BiH oslikan u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“

Priče o uspjehu tri lokalne fondacije koje su svoj put pronašle kroz program „Fondacija našeg kraja“ u BiH opisane su u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“. Publikacija prati lokalne fondacije od prvog koraka – konkursa kojim je Trag fondacija krajem 2020. godine, pozvala ljude da se udruže u neformalne grupe od najmanje tri osobe koje žive u istoj zajednici, a imaju želju da zajednički rade na uspostavljanju lokalne fondacije. Na

Lokalne fondacije podržale 46 projekata u Zenici, Bijeljini i Sarajevu

Od svog osnivanja, lokalne fondacije su imale priliku da organizuju dva javna konkursa u okviru svojih zajednica. Sredstva su nakon šest javnih konkursa, na koje je stiglo 245 prijedloga projekata, usmjerena na podršku za provođenje 46 malih lokalnih projekata i inicijativa, koje su podržane u ukupnom iznosu od 55,395.51 eura. 

Bijeljina je dobila lokalnu fondaciju – priliku da sugrađani zajedno unaprijede grad

Godinu i po nakon završetka prvog konkursa za podršku lokalnim inicijativama i projektima na programu “Fondacija našeg kraja – zajednica se pita!” u Bosni i Hercegovini, u februaru 2024. godine, osnovana je prva lokalna fondacija na programu u BiH – Lokalna fondacija Bijeljina. Trag fondacija je krajem 2020. godine pokrenula program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita” u BiH. Tadašnji, pandemijski uslovi, nisu spriječili neformalne grupe građana i građanki, da se okupe i prijave na konkurs. Nakon te prijave,