ST2-P
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Startovao program “Fondacija našeg kraja” u Srbiji, do kraja godine konkurs i u BiH

Konkurs za program Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita! raspisan je u Srbiji krajem 2019. godine, a tokom dva i po mjeseca koliko je prijavljivanje trajalo i održanih 7 info-sesija širom Srbije, na adresu Trag fondacije pristiglo je 28 prijava neformalnih grupa iz 17 zajednica. Po završetku konkursa i nakon prvog procesa selekcije, odabrano je devet grupa koje su pozvane da učestvuju u razgovorima sa timom Trag fondacije, gdje su imali priliku da predstave svoje ideje za pokretanje lokalne fondacije u zajednicama iz kojih dolaze.

Trag fondacija je potom finalno izabrala četiri neformalne grupe iz Niša, Šapca, Pančeva i Stare Pazove koje će učestvovati u ovom programu. Ove četiri zajednice će u narednom periodu imati priliku da dobiju svoje lokalne fondacije. Neformalne grupe će u narednom periodu prikupljati 15.000 eura od pojedinaca i kompanija, koje će Trag fondacija duplirati. Nakon završetka tog dijela procesa, neformalne grupe očekuje osnivanje lokalne fondacije, što će dugoročno doprinijeti društvenim promjenama u njihovom mjestu. Trag fondacija će kroz čitav proces biti prisutna kao podrška grupama i budućim lokalnim fondacijama.

Program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!” Trag fondacije je pokrenut u Srbiji, uz podršku fondacije Čarls Stjuart Mot. Uz dodatnu podršku Porticus fondacije, program će u decembru 2020. godine biti otvoren i u Bosni i Hercegovini, a narednih godina se planiraju konkursi i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana. Ideja programa je podrška osnivanju i radu lokalnih fondacija u šest zemalja Zapadnog Balkana u narednih 10 godina.

Lokalna fondacija djeluje na određenom geografskom području koji podrazumjeva dio velikog grada, grad, opštinu ili kanton. Ona je nezavisno pravno lice i usmjerena je na razvoj određene lokalne zajednice, kroz pružanje novčane i savjetodavne podrške inicijativama građana i građanki da riješe pitanja od važnosti za tu zajednicu iz raznih oblasti, kao i organizovanjem aktivnosti koje promovišu tu zajednicu i olakšavaju život ljudima. Ova fondacija dobar dio sredstava za svoje funkcionisanje i podršku nalazi u toj istoj zajednici, putem prikupljanja sredstava od pojedinaca iz lokala i dijaspore, mikro, malih i srednjih preduzeća, velikih kompanija i drugih izvora zainteresovanih da razvoj zajednice iz koje dolazi lokalna fondacija. Ona istovremeno i povezuju ljude i inspiriše ih na solidarnost i saradnju kao i na zajedničku akciju kojom će postići dugoročne promjene i ima jak upravni odbor koji programski oblikuju fondaciju, otvara vrata i gradi partnerstva u zajednici, uz ulogu nadzora nad njenim radom.

Lokalna fondacija Sarajevo Kapetan objavila svoj prvi konkurs

Konkurs je otvoren do srijede 9. novembra, a Lokalna fondacija Sarajevo Kapetan podržava iznosom od 500 do 2.000 konvertibilnih maraka ideje i inicijative građana i građanki Sarajeva, koji su sa svojim svojim komšijama i komšinicama spremni/e da pokrenu pozitivne promjene u svojoj ulici, naselju, selu i gradu.