LF_Zenica_promo
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lokalna fondacija Zenica

Website: lokalnafondacijazenica.ba
E-mail: office@lokalnafondacijazenica.ba
Telefon: +387 64 40 45 974
Facebook: @Lokalna-fondacija-Zenica
Instagram: @lokalnafondacijazenica

Građanski aktivizam, koji podrazumijeva aktivni angažman i učešće građana i građanki na različitim područjima društvenog života u zajednici u kojoj žive, te rezultati koje ovaj angažman generiše ovise prvenstveno od aktivista. To su osobe koje su spremne uložiti svoje znanje, vještine i sposobnosti za unapređenje zajednice i poboljšanje kvaliteta života, te s punim pravom možemo reći da su oni motor pokretač pozitivnih promjena u zajednici.

Upravo to je dojam koji stičete kada upoznate Amru, Belmu, Zerinu, Lejlu i Azru. One su mlade, dinamične i energične i pri prvom susretu sa njima zaista se uvjerite da su aktivisti pokretači promjena. Zato je sigurno da će njihova energija, iskustvo i znanje biti dodatna vrijednost inicijativama koje imaju u planu da podržavaju preko lokalne fondacije u Zenici.

Amra koja je inače pravnica, a kako kaže i volonterka i aktivistica u slobodno vrijeme, odmah naglašava da su uvjerene da će njihovim organizovanjem lokalna zajednica, tj. njihova Zenica postati bolje mjesto za život.

Belma dodaje da im je na samom početku njihovog djelovanja vrlo bitno predstaviti lokalnoj zajednici šta je to lokalna fondacija te na taj način jasno napraviti razliku između budućeg djelovanja njihove fondacije i ostalih udruženja u njihovom gradu.

Složno naglašavaju da žele da njihova sredina prepozna lokalnu fondaciju Zenica i uvjeri se da je njihova fondacija mjesto spajanja ljudi, mjesto gdje se ustvari spajaju ljudi sa idejom sa ljudima koji imaju sredstva.

Fondacija treba da bude prepoznata kao efikasniji i agilniji odgovor na rješenje problema u zajednici, jer ona to zaista i jeste i praksa je to pokazala u svim onim sredinama u kojima fondacije ove vrste i postoje“, zaključuje Belma.

„Našom podrškom inicijativama iz našeg grada želimo da doprinesemo rješenju određenih problema pojedinaca, grupa ljudi, udruženih građana ili da unaprijedimo određena stanja, na primjer usmjerena prema mladim ljudima posebno kada govorimo o socijalnom poduzetništvu putem kojeg možemo poboljšati način života u našem gradu.“, ističe Zerina, diplomirana ekonomistica.

Kada smo ih kroz razgovor upitali zašto su one odgovor na probleme građana Zenice i zašto baš one nude pravo rješenje i po čemu su ustvari drugačije od drugih, nasmijale su se u glas.

Kažu da vjeruju da su različite od drugih, jer one su te koje žele da rade sa zajednicom, a ne u zajednici. Žele da putem lokalne fondacije iskoriste priliku i da pitaju zajednicu šta je to što zajednica želi, a uporedo će prikupljati novčana sredstva za podršku malim projektima koji mjenjaju zajednicu na bolje.
Naša misija i vizija jeste upravo ta, saradnja sa zajednicom i zajedničko djelovanje i to je ono po čemu želimo biti prepoznate i drugačije od drugih“, kaže Azra, koja je učiteljica i dodaje da joj je, upravo zbog profesije kojom se bavi, cilj da kroz lokalnu fondaciju posebno pomogne radu škola na području njihovog grada.

Lejla, inženjerka saobraćaja na budućim konkursima ove fondacije očekuje da vidi brojne predloge koji mogu da pomognu u rješavanju problema određenih grupa građana Zenice, navodeći primjere uređenja boravišnog kutka penzionera u mjesnoj zajednici u kojoj žive ili prilagođavanje prostora za šetnju svih dobnih grupa ili pak izgradnji arhitektonskih prilaza za osobe sa invaliditetom.

Kao dugogodišnje filantropistice naglašavaju da vjeruju da samo ono što mogu lično dati njihovoj lokalnoj zajednici je istinski vrijedno u priči o lokalnoj fondaciji i zbog takvog pristupa lokalna fondacija i njeno postojanje igra veliku ulogu. Osim toga, tu je i njihova posvećenost, srčanost i spremnost da u najboljoj namjeri pomognu rješenju problema njihovih sugrađana. Sa tom misijom ulaze u priču promovisanja lokalne filantropije, povezivanjem novčanih sredstava koje obezbjede sa idejama koje budu podržali, okupljanja i osluškivanja potreba zajednice, te promovisanja Zenice kao mjesta gdje je ugodno živjeti.

Jedna misao se čitavo vrijeme provlačila kroz razgovor sa predstavnicama fondacije Zenica, a to je da minimalno učešće pojedinca, volontera i filantropa predstavlja idealan poklon za svaku lokalnu zajednicu, posebno za unapređenje života u njoj.

A da bi ove aktivistice i uspjele u svojoj namjeri i pri tome formalno osnovale lokalnu fondaciju, neophodno je da u narednih godinu dana prikupe 15.000 eura od pojedinaca i kompanija. Trag fondacija će im donirati isto toliko novca, a ukupan fond od 30.000 eura grupa okupljena oko osnivanja lokalne fondacije u Zenici će putem otvorenih konkursa “vratiti” u ovu zajednicu. Za ove male projekte će moći da konkurišu udruženja građana i neformalne grupe sa područja Zenice. Zato vas pozivaju da ih podržite i priključite se njihovoj inicijativi da uljepšaju Zenicu, ali i u svom budućem radu podrže različite inicijative koje će olakšati život svih građana ovog grada.

Zenica je dobila svoju prvu lokalnu fondaciju

Lokalna fondacija Zenica je uspješno prešla u narednu fazu svog rasta i zvanično je pravno registrovana u maju 2024. godine, u Ministarstvu pravde BiH. Ovim činom Zenica je dobila svoju prvu lokalnu fondaciju.

Pokret lokalnih fondacija iz BiH oslikan u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“

Priče o uspjehu tri lokalne fondacije koje su svoj put pronašle kroz program „Fondacija našeg kraja“ u BiH opisane su u publikaciji „Zajednica se pita – kako su nastale lokalne fondacije u Sarajevu, Zenici i Bijeljini“. Publikacija prati lokalne fondacije od prvog koraka – konkursa kojim je Trag fondacija krajem 2020. godine, pozvala ljude da se udruže u neformalne grupe od najmanje tri osobe koje žive u istoj zajednici, a imaju želju da zajednički rade na uspostavljanju lokalne fondacije. Na

Lokalne fondacije podržale 46 projekata u Zenici, Bijeljini i Sarajevu

Od svog osnivanja, lokalne fondacije su imale priliku da organizuju dva javna konkursa u okviru svojih zajednica. Sredstva su nakon šest javnih konkursa, na koje je stiglo 245 prijedloga projekata, usmjerena na podršku za provođenje 46 malih lokalnih projekata i inicijativa, koje su podržane u ukupnom iznosu od 55,395.51 eura.