LF_Bijeljina_promo
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lokalna fondacija Bijeljina

Website: fondacijabijeljina.com
E-mail: office@fondacijabijeljina.com
Telefon: +38766900004
Facebook: @lokalnaBN
Instagram: @lokalnabn

Jutarnje bijeljinsko sunce i njihova mlada ozarena lica dočekala su nas na glavnom trgu ovog bosanskohercegovačkog grada. Kada upoznate Bojana, Maju i Anju shvatite da su filantropija i aktivizam sigurni u njihovim rukama i da njihove ideje zaista donose bolje sutra svima nama.

Oni su mladi, obrazovani, elokventni. Oni su advokat, marketing menadžerica i advokatica, mladi roditelji koji su spremni da naprave promjene u svojoj lokalnoj zajednici kako bi njihova djeca već sutra mogla uživati u sitnim, ali bitnim stvarima koje svima život znače.

Kada ih pitate kako žele biti predstavljeni kažu da je dovoljno samo ime i aktivista ili aktivistica te vam time jasno daju do znanja koliko su skromni ali i spremni da se žrtvuju za dobrobit zajednice u kojoj žive.

Na samom početku naglašavaju da im trenutno najveći problem predstavlja kako da objasne ljudima u svom okruženju šta je to fondacija i zašto Bijeljina treba lokalnu fondaciju poput njihove.

Bojan kaže da jednostavno nije siguran kako da prostim, narodnim riječnikom približi Fondaciju drugim građanima njihovog grada posebno jer je uvjeren da se radi o super ideji i dodaje: „To je jednostavno koncept, koji je nažalost stran našim ljudima na Balkanu, a uvjeren sam da je više nego neophodan jer zbog svoje specifičnosti daje novi podstrek aktivizmu i kao takav prijeko je potreban u našoj zajednici. Buduća lokalna fondacija u Bijeljini će tragati za resursima u zajednici i tako obezbjediti sredstva za podršku putem svojih donatorskih programa inicijativama iz ovog grada koje se budu javile na buduće konkurse, a usmjerene su na razvoj zajednice.

Anja se u potpunosti slaže s njim i kaže da ona prije svega ima želju da pokaže svima u svojoj sredini da upravo zbog osjećaja pripadnosti gradu, putem Fondacije imaju priliku da riješe svoje lokalne probleme.

„Želim da mogu sa svojim sinom, devetomjesečnim Reljom, bez problema šetati našim gradom, bez razmišljanja da li ima dovoljno mjesta na trotoaru da mogu proći sa dječijim kolicima ili da ako želim izvesti svog sina u park moram tražiti alternativu našem gradskom parku koji nije dovoljno uređen. Nadam se da će se na naše programe, kad ih pokrenemo, javljati mještani sa sličnim ili novim idejama kako da od Bijeljine napravimo bolje mjesto za život svih kategorija stanovništva.

To su sitnice ali i male ideje koje me vode do ostvarenja cilja; ne samo mene i ne samo nas troje. Ima nas mnogo koji razmišljamo na ovaj ili sličan način i vjerujem da je fondacija upravo ta spona koja nam nedostaje, spona koja spaja sredstva i ideje.” – dodala je Anja.

Maja, razmišlja na isti način. I zbog toga se pridružila pozivu svojih prijatelja; oni se znaju još od djetinjstva i prve zajedničke i bezbrižne trenutke su provodili zajedno, u bijeljinskim dvorištima i parkovima.

Kaže da je Bojan u pravu kada kaže da je više dosadilo da samo slušamo kritike ili čak i lično kritikujemo druge jer je stanje u našoj zajednici neuređeno i dodaje: „Mislim da treba da se udružimo i da zajedničkim djelovanjem i radom naše male ideje pretvorimo u realizovane projekte koji će Bijeljinu učiniti ljepšom i uređenijom. Naša Lokalna fondacija Bijeljina će povezati ljude koji imaju takve ideje sa ljudima i kompanijama koji imaju novčana sredstva koja bi usmjerili u realizaciju tih ideja.

Bojan, Anja i Maja

Njihova zajednička poruka jeste da sve komšije, sugrađani i prijatelji ujedinjeni mogu da doprinesu svojoj zajednici i žele sa da sa Fondacijom promovišu svijest o značaju pružanja pomoći drugima, značaju doniranja i zadužbinarstva jer su to tradicije koje su nažalost potisnute a potrebne su našem društvu.

Kažu da u Bijeljini taj potencijal postoji i da će njihova Fondacija svojim primjerom, filozofijom i promjenama koje želi napraviti biti spona između donatora i aktivista i kao takva ujediniti sve sugrađane Bijeljine koji zajedno mogu sve!

Da bi uspjeli u tome i formalno osnovali lokalnu fondaciju, neophodno je da u narednih godinu i po dana prikupe 15.000 eura od pojedinaca i kompanija. Trag fondacije će im donirati isto toliko novca, a ukupan fond od 30.000 eura grupa okupljena oko osnivanja lokalne fondacije u Bijeljini će putem otvorenih konkursa “vratiti” u ovu zajednicu. Za male projekte će moći da konkurišu udruženja građana i neformalne grupe sa područja Bijeljine. Zato vas pozivaju da ih podržite i priključite se njihovoj inicijativi da uljepšaju Bijeljinu, ali i u svom budućem radu podrže različite inicijative koje će olakšati život svih građana ovog grada.

Devet inicijativa dobilo podršku Lokalne fondacije Zenica

Inicijativna grupa okupljena oko ideje pokretanja Lokalne fondacije Zenica je tokom jeseni 2022. sprovela svoj prvi konkurs za podršku malim inicijativama i projektima udruženja građana i neformalnih grupa i podržala devet projekata koji će biti provedeni tokom zime i proljeća 2022-2023. godine, na teritoriji Grada Zenica.